Het Kosmisch Ei van de Paradijsvogel

Dit kunstwerk is gemaakt door Camile Smeets in opdracht door Stichting Quest For Wisdom voor het project Wereldburgerschap.

 

De dromen over het Wereldburgerschap zijn gefluisterd in het Kosmisch Ei van de Paradijsvogel. Dit Ei wordt gedragen door de handen van wereldburgers. 

 

Een Wereldburger is iemand die de wereld bewoont, die zich overal ter wereld thuis voelt en niet alleen maar waarde hecht aan zijn geboortegrond. 


Een Wereldburger is zich bewust van de culturen uit andere landen en is bereid om zich hierin te verdiepen en om deze te respecteren en te verwelkomen.

 

De staart van de paradijsvogel vormt de golven vanwaaruit handen verrijzen, deze staart bevat de beeldjes die zijn gemaakt door de deelnemers aan het project over het Wereldburgerschap dat werd geïnitieerd door Stichting Quest For Wisdom. 

 

De handen refereren ook aan diegenen die uit hun geboorteland weg moesten vluchten en met een bootje veiligheid probeerden te bereiken, maar hun bestemming nooit haalden.

 

De Paradijsvogel doet denken aan een mythisch wezen uit een sprookje. Deze vogel is nauw verbonden met Moeder Aarde en herinnert ons eraan om verbonden te blijven met de wereld om ons heen, om onze geest te voeden met de schoonheid van de natuur en om hier goed voor te zorgen.

 

De Paradijsvogel belichaamt boodschappen van hoop en transformatie. 


 

 Bijeenkomst Wereldromen toevertrouwen aan een Kosmisch Ei

 

Op 30 maart 2024 hebben we een naar aanleiding van een gesprek en een verkenning van het begrip wereldburgerschap, waarbij we de kernwoorden hebben opgeschreven, hiervan een veld neergelegd. 


Eerst was er een chaos van woorden, deze hebben we gesorteerd en geordend. 

Vervolgens konden we dit veld betreden om te ervaren welke beweging er mogelijk was, hier hebben we een klank en stem aan gegeven.

 

Waarop we hiervan een driedimensionale conclusie hebben gekleid in de vorm van een beeldje. Hieronder foto's van de creatieve sessie op 30 maart:

 

 


Een reconstructie van het veld:

 

Spiraliseren & Crealiseren

 

Spiraliseren: Ontstaat vanuit een beweging van binnen naar buiten, vanuit het zoeken naar contact. Het is een stroming, een beweging vanuit je hart en in kwetsbaarheid. Waarbij het is alsof je stromend water doorgeeft, terwijl jijzelf steeds meer zinkt in je werkelijke plek. Een bijzonder delen van op zoek zijn naar elkaar, andere wegen om in contact te komen, waarbij men elkaar raakt en ontroert. Het is de bedding van waaruit je vertrekt en vanwaaruit alles kan ontstaan.


Crealiseren: Dit is het doen, het is een combinatie van creëren en realiseren. Zien, leren en doen. Je hebt er moed en kracht voor nodig. Het niet durven, maar het toch doen, want het stopt niet bij jezelf, je hoeft het alleen maar door te geven en creatief wakker te zijn. Het is een beweging die kan ontstaan wanneer het hart open en ontvangend is, wanneer men zich kan verbinden met de verhalen van de ander. Zich welkom voelen in het vreemde en samen het onbekende te verkennen. Elkaar met respect tegemoet te treden en samen het leven te vieren.

 

Crealiseren is een activiteit die kan ontstaan vanuit de bedding van het spiraliseren. Samen vormen zij een ruimte waarin men kan dromen en het kosmisch ei kan worden gelegd.